Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanoviště č.2 - Pískovna

Pískovna Předhradí

Rozsáhlá zatopená pískovna o rozloze cca 21 ha byla původně slepým ramenem řeky Labe. Ú zemí se nachází na říčních terasách Labe, kde jsou zastoupeny střední a jemnozrnné písky s přímědí štěrků v mocnosti 10 – 20 m. V místech dnešního jezera  se před započetím těžby nacházely dvě nevelké, příležitostně vybudované pískovny (jedna v roce 1951 upravena místním rybářským spolkem na třecí rybníček), louky (původně obecní pastviště), les a hřiště TJ Sokol Předhradí, které bylo vybudováno jako letní sokolské cvičiště na přelomu 20.-30. Let 20. Století. V roce 1970 se zde uvádí jako provozovatel pískovny oborový podnik Vojenské stavby Praha. V sedmdesátých letech se zde bral písek pro stavbu dálnice, metra a pro potřeby okresu Nymburk. Těžba zde probíhala až do počátku 90. let. V prostoru pískovny byly při těžbě porušeny sídelní objekty z raného středověku, které můžeme spojit s nedalekým hradištěm  Oldříš. Pískovna je v současné době využívána ke sportovnímu rybolovu a k rekreačním účelům, na jihozápadním břehu je vybudována umělá pláž.

Říční terasy

Pleistocenní sedimenty se nacházejí v jezerních usazeninách ve sprašových vrstvách nebo v jeskyních. V podmínkách České republiky se jedná např. o silné vrstvy naváté spraše. Typické je střídání režimů vodních toků, tzv. režim meandrující a divočící řeky. Při odtávání ledovců na konci ledové doby mají řeky sezónně vysoký průtok, ale břehy ještě nejsou zpevněny vegetací, jelikož v oblasti Čech se v té době nachází tundra nebo step a tato půda již ale není trvale zmrzlá. Porot se tok řeky zařezává hluboko do krajiny, během vydatných povodní mění své koryto. Tím se vytváří tzv. říční terasa. Takto lze vidět na Labi několik říčních teras. V režimu meandrující řeky tato řeka teče klidně, průtok je nižší a není tak proměnlivý  a břehy jsou již zpevněny vzrostlou vegetací, řeka se pak tolik nezařezává do terénu.

Během pleistocénu dochází k postupnému vymírání tzv. megafauny. Toto vymírání začalo již v pliocénu. Vymírají mastodonti, mamuti, šavlozubí tygři a další druhy. Pokračuje vývoj člověka. Během poslední doby ledové se objevuje již jeho moderní forma – homo sapiens sapiens. Vymírají neandrtálci. Většina rostlinných i živočišných druhů známých z dneška v té době již existovala. Vytěžením štěrkopísků z labských teras získáváme materiál ke studiu života v dávných dobách ( kosti, lebky, parohy, nástroje ).

 

Pověst o vodníkovi z Předhradí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář